50 бюджетів Харківської області цього року отримають додаткові дотації

22.01.2019 14:31   -
Автор:
Із загальної суми коштів: 249,7 млн. грн. передбачено для освітніх та медичних закладів, що утримуються саме з обласного бюджету; 256,5 млн. грн. спрямовується районним бюджетам; 119,6 млн. грн. – бюджетам об’єднаних громад області; 206,5 млн. грн. – міським бюджетам міст облзначення (минулого року вказаним міським бюджетам відповідні кошти, на жаль, не було виділено).
Всього кошти додаткової дотації цього року отримають 50 бюджетів області.
До відома: обсяги додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я затверджуються для обласних бюджетів у Законі України «Про Державний бюджет України».
На рівні області розподіл коштів здійснюється між місцевими бюджетами у порядку, визначеному обласними державними адміністраціями, за погодженням з Кабінетом Міністрів України та затверджується рішенням про обласний бюджет.
При цьому розподіл здійснюється між тими бюджетами, з яких утримуються заклади медицини та освіти (середньої, професійно-технічної та вищої І-ІІ рівнів акредитації – в частині здобуття повної загальної середньої освіти).
Втім, така ситуація не у всіх областях України. 45% дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації, для об’єднаних територіальних громадам, в яких проживає чверть населення нашої держави, – лише 13,5 %. Тому, Асоціація міст України заявляє про несправедливий та недемократичний розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.