"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Підвищення зарплат вчителям поки залишилось на папері, але гроші шукатимуть

“Ми налаштовані виконувати норми закону про освіту, який каже, що до 2023 року заробітна плата має становити чотири мінімальні прожиткові мінімуми (прожитковий мінімум зараз – 1936 грн.). До цього ми маємо йти. Ми маємо найближчим часом показати суспільству, як ми будемо це робити, – розповіла в інтерв’ю BBC News Україна міністр освіти і науки Ганна Новосад. – Звичайно, той рівень заробітних плат, особливо у вихователів, майстрів виробничого навчання, є неприпустимим. Завдання, яке поставив перед усіма міністрами прем’єр, це до другого читання зробити так, аби цей проєкт бюджету був максимально наближений до пріоритетів нового уряду. Я вважаю, що ми маємо зробити максимум, аби заробітна платня зросла і пояснити, з яких джерел ми будемо це робити”.
Нагадаємо, у липні тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував підвищення заробітних плат вчителям від 1 січня 2020 року.
Так, Гройсман обіцяв, що молодий вчитель, який сьогодні отримує з усіма надбавками близько 5,4 тис. грн на місяць, буде отримувати понад 7,643 грн – зростання на 41,3%. Досвідчений вчитель мав отримувати від січня 2020 року 10,5 тис. грн і більше.
З урахуванням цього, на підвищення зарплат освітянам на 20-70% від січня 2020 року потрібно 45 млрд грн. У Проекті бюджету наразі цих грошей немає.