Майже половину своїх доходів населення Харківщини витрачає на харчування. Найбільше — на м’ясо та м’ясопродукти
Щомісячно витрати середньостатистичного домогосподарства на продукти харчування становили 2974 грн. Найбільше коштів витрачалося на м’ясо та м’ясопродукти (745 грн); на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 514 грн, молоко, сир та яйця – 462 грн, олію та жири (сало, масло тощо) – 236 грн, овочі, включаючи картоплю – 229 грн.
Однією особою області спожито в середньому за місяць: 17,7 кг молока, молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко); 7,9 кг овочів і баштанних; 7,6 кг хліба і хлібних продуктів; 5,1 кг картоплі; 4,9 кг м’яса, м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо); 3,4 кг фруктів, ягід, горіхів, винограду; 18 яєць; 2,2 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду; 1,2 кг риби і рибопродуктів.
За розрахунками Державної служби статистики України у 2018 році енергетична цінність середньодобового раціону жителя Харківської області становила 3353 ккал, вміст білків у спожитих продуктах харчування складав 89 г, жирів – 151 г, вуглеводів – 431 г.