Рішення щодо допуску росіян та білорусів до Олімпійських ігор можуть прийняти вже восени

19.07.2023 09:50   -
Рішення щодо допуску росіян та білорусів до Олімпійських ігор

Таку думку висловив голова оргкомітету паризької Олімпіади-2024 Тоні Естанге. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

На нещодавній прес-конференції Тоні Естанге зокрема розповів, що для участі в Олімпіаді спортсменам необхідно виступити у відбіркових змаганнях. Але це вирішують національні федерації – саме вони видають дозволи російським чи білоруським атлетам.

«Другий крок для спортсменів, які потенційно можуть взяти участь в Іграх – це те, чи схвалять їх допуск Міжнародний олімпійський комітет (МОК) або Міжнародний паралімпійський комітет (МПК). Як організаційний комітет, ми вітатимемо спортсменів, які пройшли кваліфікацію та допущені МОК та МПК. Наскільки я знаю, остаточне рішення щодо участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх буде ухвалено не раніше вересня 2023 року. Ми дізнаємось більше про це питання до кінця літа», – підкреслив голова організаційного комітету Олімпійських ігор-2024 в Парижі.

Відзначимо, що з початку повномасштабної війни в Україні Міжнародний Олімпійський комітет рекомендував не допускати атлетів з рф та білорусі до світових турнірів. Причому влітку минулого року президент Міжнародного Олімпійського комітету Томах Бах приїжджав з візитом до Києва, під час якого зустрічався з Президентом України Володимиром Зеленським. Тоді сторони підтвердили необхідність продовження міжнародних зусиль для того, щоби представники країн-агресорів не могли брати участі в міжнародних спортивних змаганнях та збільшення для них спортивних санкцій.

Однак в цьому році МОК змінив своє рішення. Наприкінці березня були опубліковані оновлені рекомендації, згідно з яких міжнародним федераціям дозволяється допускати російських та білоруських спортсменів до міжнародних турнірів у нейтральному статусі. Втім, питання щодо участі атлетів з країн-агресорок в Олімпійських іграх-2024 у МОК поки не розглядалося.

До речі, незважаючи на останні рекомендації МОК далеко не всі світові федерації почали повертати російських та білоруських спортсменів до участі у міжнародних турнірах, не бажаючи мати справу з представниками країн-агресорів. Зокрема в олімпійських видах спорту атлетам з рф та білорусі продовжили бан в бадмінтоні, баскетболі, волейболі, гандболі, легкій атлетиці, хокеї, кінному спорті, серфінгу, гімнастиці та скелелазінні, фігурному катанні, ковзанярському спорті, шорт-треку та санному спорті.

Також раніше ми повідомляли, що цього місяця росіян та білорусів не допустили на чемпіонат світу з веслування на байдарках та каное, який стане відбірним турніром на Олімпійські ігри в Парижі.

ОСТАННІ НОВИНИ