2023 року православні християни відзначають Великдень 16 квітня. До Великодня готуються заздалегідь: печуть паски, фарбують яйця, готують святкові страви.
В Україні – це одне з головних сімейних свят. Цього дня до батьків часто приїжджають діти, сім’ї збираються великими компаніями за столом, спілкуються, відпочивають. Правда, вже другий рік українці позбавлені можливості дотриматись усіх традицій. А от пекти паски чи купувати залежить від кулінарних здібностей господині та цін на продукти.
Експерти вже підрахували собівартість пасхальної здоби. За зразок взяли рецепт класичної української паски. До речі, не брали до розрахунку розхід на випікання пасок – електроенергію чи газ, воду. А також не враховували такі розхідники, як сіль, лимонна кислота, і олія для змазування.
Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.
Тож, що треба купити, скільки продукту витратиться, вартість:
- Борошно пшеничне 1,5 кг – 30 грн;
- Молоко 0,5 кг – 22 грн;
- Яйця 10 шт – 70 грн;
- Маслo вершкове 200 г – 89 грн;
- Дріжджі 50 г – 10 грн;
- Цукор 300 г + 130 г на глазур – 15 грн;
- Цукор ванільний 20 г – 3 грн;
- Лимон 9 грн;
- Ізюм 200 г – 40 грн;
- Желатин 25 г – 24 грн. Потрібно 5 г;
- Посипка кондитepська 30 грн;
- Форма для випічки паперова – 70 грн.
У підсумку ми отримаємо приблизно 390 грн за 7 пасок. Тобто вартість однієї становитиме 55 грн.
Експерти робили розрахунки на основі цін у магазинах станом на початок квітня. Таких витрат продуктів досить щоб отримати на виході 5 пасок діаметром 11 см і 2 паски діаметром 14 см. Цього має вистачити для родини на час великодніх свят. А коштуватимуть ці сім пасок чотириста гривень.
ОСТАННІ НОВИНИ
- Харків будує майбутнє: амбіційні проєкти та міжнародна співпраця змінюють обличчя міста
- “Харківводоканал” підбиває підсумки й звертається до харків’ян
- 1500 прапорців з іменами полеглих героїв встановили біля зруйнованої будівлі ХОВА
- Енергетики заживили один з найбільш зруйнованих населених пунктів Харківщини (фото)
- У Харкові розглянуть можливість додаткової мотивації вчителів — Ігор Терехов