Блюда, которые можно приготовить на Святой вечер
У колі родини, затишку та з добрими думками. Саме так за традиціями потрібно провести Святий вечір. Це одне із найшанованіших хритиянських свят. У Святвечір потрібно обов'язково на стіл ставити кутю.
ієромонах Олексій
Накрываются столы, естественно, постные, это последний постнический день. Есть такая традиция, что двенадцать блюд. В наше время это тяжело сейчас все приготовить, но накрывают то, что возможно, но обязательно кутя, сочельник, то есть сочево, разваренные пшеница, рис. Вот обязательно ее первую вкушают.
Страви мають бути без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Наприклад, голубці з пшоном, заливна риба, вінегрет, корейська морква, капуста тушкована, квашена. Також на стіл можна подати картоплю, вареники з нею та грибами, а крім того яблука, запечені з медом та горіхами. Дванадцять страв на столі символізують дванадцять апостолів. Споживати святу вечерю, кажуть священники, заведено із першою зіркою.
ієромонах Олексій
Есть такая традиция, как говорится, первая вифлеемская звезда, которую некогда увидели волхвы и последовали за этой звездой, и они встретили богомладенца Христа и оттуда произошла такая традиция вкушать пищу с первой звездой, появившейся на небе.
Також у Святвечір, говорить ієромонах Олексій, потрібно сходити на церковну службу. А вже наступного дня, на Рідзво Христове, можна ставити на стіл все, що є. Закінчується піст. І можна святкувати та прославляти народження Ісуса Христа.