Цены на арбузы и сезонные овощи бьют рекорды. Прогноз экспертов – подорожание продолжится

29.08.2017 12:24   -
Автор:
На українському ринку спостерігається небувале зростання цін. Вартість баштанних культур б'є рекорди – кавуни коштують у шість-сім разів дорожче, ніж у минулому році. 
 
Олексій Дорошенко директор Ассоціації торгівельних мереж 
 
У нас в цьому році причиною здорожчання став пізній посів кавунів, після чого був різкий перепад температури і значна частина посівів загинула просто на полях. До того ж у нас ще й не зрошується більшість полів, що в таку спеку необхідно для будь-якої культури.
 
Погодні умови, пізні посіви, рекордно мала кількість дощів протягом літа, – все це відбилось на вартості всіх сезонних овочів та фруктів. Вже зараз вони дорожче, ніж зазвичай влітку. І цни зростатимуть. За прогнозами експертів не традиційно взимку, а вже восени. Аналітики передбачають здорожчання "борщового набору", яблук, всіх інших сезонних фруктів. Не втішатимуть українців також ціни на м'ясо.
 
Володимир Попов голова правління Ассоціації "Укрм'ясо"
 
Ціни на м'ясо восени зростуть мінімум на 15-20%. Проблема стара. Велика частина худоби зараз знаходиться у селян, це 70% великої рогатої худоби і 50% свиней. Природньо, відгодівля там не така хороша, а от процес вирощування дуже складний. І з огляду на економічну кризу, коли людям нічим не допомагають, то ніхто кількість поголів'я не збільшує, створюється дефіцит м'яса, і ціни будуть зростати щомісяця. Але уряд сподівається на те, що свинину ми отримаємо з Канади, а яловичину з Польщі. За якими цінами – незрозуміло.
 
Ще одну причину здорожчання м'яса аналітики вбачають в обсягах експорту. Майже вся вітчизняна свинина, яловичина відправляється за кордон, адже там її можна продати за європейськими цінами. Щож до курятини, її вартість і на українському ринку вже така сама, як у Європі. Чи навіть більша.
 
Так, в Україні кілограм курячого філе в середньому коштує приблизно 103 гривні. В Естонії в перерахунку на українську валюту ціна нижча – 94 гривні 60т копійок. У Польщі за кілограм філе просять в середньому 96.5, в Румунії – 108, в Угорщині – 115 гривень.
 
Проте, в української курятини є всі шанси наздогнати чи навіть обійти угорську по вартості. 
 
Олексій Дорошенко директор Ассоціації торгівельних мереж 
 
Якщо ще на початку березня філе курки було одним з найдешевших видів м'яса, то вже зараз є ризик подальшого підвищення з нинішніх 100 гривень за кіло. Курятина може зрівнятися в цінах з іншими видами м'яса птиці (наприклад, з індичкою, філе якої коштує близько 125-130 грн / кг.
 
І тільки ціни на рибу сьогодні втішають українців – вони незначно знизились через паніку, яка виникла після хвилі ботулізму в країні. Заспокоюють експерти також тим, що вартість круп та цукру восени не зроте. Проте не виключають, що статись це може трохи пізніше.