Грибной сезон открыт: как полакомиться любимым продуктом, не попав в больничную палату?

22.08.2016 14:11   -
Автор:

Дмитро Леонтьєв міколог

Ни один специалист не идентифицирует, не распознает гриб без использования микроскопа. За исключением, конечно, нескольких видов типа красного мухомора, который способны отличить даже дети. Соответственно, ни один любитель даже вооруженный прекрасным иллюстрированным атласом ен в состоянии со стопроцентной вероятностью идентифицировать вид гриба, понять, съедобный или ядовитый перед ним организм до тех пор, пока он не взял в руки микроскоп и профессиональный определитель.

Спеціалісти попереджають про небезпеку: улюблені всіма їстівні гриби дуже часто мають отруйних двійників. Ось, наприклад, лисичка. А це ложна лисичка – її двійник. Або ж цей білий гриб. Зовні дуже схожий на свого двійника – смердючого мухомора. Різницю, кажуть спеціалісти, люди нерідко відчувають лише коли скуштують. Та тоді буває надто пізно. Саме тому купувати гриби фахівці радять в супермаркетах та на стаціонарних, а не стихійних ринках – там, кажуть, є принаймні якийсь контроль якості. Якщо ж до лісу все ж таки вирушили, треба пам'ятати деякі правила.

Любов Махота директор Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я

Ніколи не класти до кошика невідомих грибів. остерігатись пластинчатих грибів. Не збирати старих, перезрілих грибів, а також дуже молодих. Оскільки в них дуже погано виражені морфологічні признаки, і буде дуже важко відрізнити їстивний гриб від отруйного гриба. Також не слід збирати гриби під час засухи. Гриб накопичує токсини. Уважно слід перевіряти зібрані гриби перед приготуванням страви. Обов'язково слід відварювати гриби не менше, ніж по тридцять хвилин три рази, відціжуючи воду.

Небезпека, кажуть фахівці, ще й в тому, що отруїтись можна навіть їстівними грибами. Адже вони як жодна інша рослина всмоктують в себе токсини з оточуючого середовища. Особливо небезпечно це для дітей.

Любов Махота директор Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я

Що стосується вживання грибів дітьми, я вважаю. що це взагалі є неприпустимо. Бо навіть в їстівних грибах вміщується труднопереварюємий білок, який не можна давати дітям, оскільки у них ферментна система є недосокналою в цьому віці.

Якщо в дитини – перші ознаки отруєння, фахівці радять негайно дзвонити до швидкої. Адже отруєння грибами – одні з найсерьйозніших та найнебезпечніших. Тому навіть і дорослим не варто намагатись самостійно усунути симптоми інтоксикації організму.