Ціна на хліб зростає. Подорожчання соціальних сортів хліба переважно відбулося у мережі магазинів фірмової торговлі хлібзаводів. Фахівці зафіксували підняття цін в межах 9-19 відсотків.
Світлана Кійкова в.о. завідувача сектору обласної Державної інспекції України по контролю за цінами
Хлеб пшеничный подовой первый сорт формовой 550 гр. 19% – хлеб "Арельский" производства Салтовского хлебзавода первый сорт весом 550 гр.
Хлібопекарі в свою чергу пояснюють, що підняти ціни на хліб були вимушені у зв"язку із підняттям цін на енергоносії, газ та паливо. Натомість заявляють, що готові не допускати подальше зростання, але за умов забезпечення їх борошном з аграрного фонду по пільговим цінам. Адже зараз, кажуть, вони не отримують борошно повному обсязі, тільки близько 20% від потреби.
Олександр Український представник хлібозаводу
Мы должны были получить 400 тонн, получили 80 на сегодняшний день. Мы несдаёмся, мы подняли цены ровно настолько, чтобы хлебзавод мог выжить. Нам на 34% повысили энергоносители, горюче-смазочные материалы, к сожалению мука входит только 55% себестоимости хлеба.
Ігор Мороз представник хлібопекарського комплексу
Что подняли на 24 копейки цену хлеба, например, пшеничного, то это закрыть логистические затраты, которые связаны с поставкой и энергетику вместе с зарплатой рабочих. Закрыть прямые расходы даже по закону о налоообложение мы обязаны сделать. Т.е. стоимость хлеба – это прямые расходы.
В Аграрному фонді бідкаються – запаси зерна на межі, тож зараз працюють над тим, щоб збільшити об"єми переробки зерна в інших областях з урахуванням потреб і Харківщини.
Максим Оксеніч начальник обласного відділення Аграрного фонду України
При сложившейся в стране ситупации с зерном, зерна становится всё меньше и меньше. Поэтому Сумы и Полтава начинают перемещение с учётом и харьковских хлебзаводов, чтобы давать социальную муку и для харьковских хлебзаводов тоже.
Як допомогти хлібопекарям обласні керманичі пообіцяли – подумати. А заодно з"ясувати який же хліб на сьогодні треба вважати соіцально значими і скільки, власне кажучи, його треба виробляти. У задумах також створити такий собі "соціальний кошик" для малозабезпечених. А щоб визначити його склад і вартість мають намір провести у супермаркетах опитування покупців – які саме продукти і в якій кількості вони купляють. І тільки потім прийняти заходи щодо стабілізації цін на харчі.