Инфляция в Украине уменьшилась на 0,6%
Уповільнилося зростання вартості послуг закладів громадського харчування, туристичних, медичних, страхових та фінансових послуг. Також повільно зростали ціни на побутову техніку, меблі, фармацевтичні товари, одяг та взуття. Подорожчання овочів борщового набору, борошна та сирів- прискорилося. А підвищення цін на м'ясо сповільнилося. Завдяки гарному врожаю продовжували дешевшати фрукти та суттєво знизилися ціни на яйця. У січні підвищилися тарифи на комунальні послуги, збільшилися акцизи на тютюнові вироби. Прискорилося зростання вартості проїзду в залізничному транспорті через подорожчання додаткових послуг. Водночас річні темпи зростання цін на хліб та алкогольні напої залишилися незмінними.
Катерина Рожкова в.о. Голови Національного Банку України Інфляція буде і далі поступово уповільнюватися. Як і раніше ми очікуємо, що вона знизиться до 6,3% на кінець 2019 року та 5% на кінець 2020. До того ж, як і планувалося раніше, вже на початку 2020 року інфляція увійде в межі цінового діапазону 5% плюс-мінус 1 відсотковий пункт. Зниження інфляції відбудеться, насамперед, завдяки жорсткій монетарній політиці.
Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про послаблення інфляційного тиску, підкреслили в Нацбанку. Це відповідає прогнозу, який НБУ опубліковав "Інфляційному звіті" у січні. Голова Нацбанку підкреслив, якщо інфляція зменшиться, згідно з прогнозами, то є всі підстави для пом'якшення монетарної політики.