Как не отравиться во время застолья – советы врачей
Різноманітні смажені страви, копченості та салати з майонезом. Ці складові традиційні для більшості застіль. Хоча вони дають не аби яке навантаження на шлунок. Фахівці зазначають, люди, які не стримували свій апетит під час святкувань, звертаються за допомогою до лікарні, і в першу чергу ті, хто мають хронічні захворювання та не дотримувалися відповідної дієти. Тому аби і надалі без шкоди для здоров"я відзначати улюблені свята лікарі дають деякі поради.
Ольга Терновська лікар-терапевт Якщо ви починаєте святкувати, то треба пам'ятати і трошки стримуватися, намагатися більше їсти овочей, більше їсти фруктів, менше жирного, жареного та копченого.
Та звертаються люди не лише зі шлунковими захворюваннями. Надлишок випитого алкоголю теж може позначитися на загальному самопочутті, адже саме спиртні напої впливають на обмін речовин.
Ольга Терновська лікар-терапевт Знову ж таки треба пам"ятати про хворих людей на подагру, які зараз всі прийдуть після нового року, коли алкоголь плюс м"ясо, плюс помідори, це може дати загострення хронічних проблем.
Та зазнають шкоди для організму не лише люди з хронічними захворюваннями. Через використання у стравах майонезу, сметани чи яєць більшість може підхопити інфекцію. Одна з яких сальмонельоз. Тому лікарі радять готувати менше, аби їжа не застоювалася довго на столі.
Ольга Терновська лікар-терапевт Якщо їжа постояла 3-4 години на столі, то таку їжу не варто їсти. Тобто їжа може псуватися, тобто там можуть розвиватися шкідливі бактерії, які потім можуть нашкодити людині.
Та найголовніше зауваження лікарів – не варто приділяти увагу лише застіллю, краще витратити свій час на спілкування з рідними та прогулянкам. Адже важливо залишити приємні емоції після свят.