У неділю православні відзначатимуть Великдень. Та поки триває страсний тиждень. У суботу ще є час для приготувань. Зробити капітальне прибирання, прикрасити оселю, наготувати страв. А також – напекти необхідну кількість пасок. Та робити усе це треба з вірою та із спеціальним обрядом. Хоча у деяких є і свої традиції.
Валентина Стадник, прихожанка:
– Мы в украинском стиле всё оформляем, рушники украинские, с периной кровати, и вот тут мы розговеваемся, у нас есть ещё скатёрка в украинском стиле с крестами вышитая – это ещё моя прабабушка вышивала
Раїса Домнич, прихожанка:
– Убрать, в доме должно быть чисто к этому времени, куличи испечь куличи такие есть – творожные, и с теста, разные паски бывают, кто какие выбирает, но печь тоже надо с молитвой, в тишине, в покое
Із цим святковим хлібом пов*язана стародавня традиція. Артос – символічний церковний хліб, схожий на великий куліч. Його у Великдень виносять на вівтар.
Отець Олег:
– Это древний символ, что Христос присутствует на празднике в храме и мы знаем, что это древняя традиция – ещё апостолы когда садились вместе за трапезу, оставляли одно место свободным и ставили там хлеб, символ того, что Христос сейчас присутствует с ними
По закінченню пасхального тижня його розділяють між усіма вірянами. Та кожному таку частку Іісуса хочеться у своїй оселі мати, щоб він у свято благословляв їх. Тож звідси і пішла традиція пекти куличі. Ще один обов*язковий атрибут великодневих святкувань – крашанки.
Анастасія Полякова, кореспондент:
– Яйце – це символ майбутнього життя. Саме його принесла Марія Магдаліна імператору Тіберію разом зі звісткою, що Іісус воскрес. Він не повірив. Скоріш яйце в твоїй руці стане червоним, ніж те, що ти кажеш – правда" І тієї ж миті яйце почервоніло. З тієї притчі і пішла традиція робити крашанки і особливо – червоного кольору.
Та окрім головних атрибутів Великодня на святковий стіл кожен намагається краще виставити.
Ірина:
– Паска – это обязательно, крашенные яички, такие как бы красивые вещи, обязательно ходим в церковь, на свячение мяса, и колбасок домашних
Ольга:
-Собираюсь печь куличи, но здесь очень вкусная выпечка, поэтому и здесь взяла на всякий случай, на столе паска должна быть обязательно,яйца крашеные, сало освящённое, а там уже кто что захочет
І на ринках міста не проштовхнутися. Харків*яни скуповують майбутні крашанки, беруть цілими лотками. Ретельно до свята готується і сама церква. Тут також проводять капітальне прибирання, подекуди – ремонтують. А ще міняють вбрання храму – з чорного пісного спочатку на білий – у суботу, а вже у неділю – на святковий червоний. Цей колір вважають традиційним для Великодня. Після усіх цих приготувань можна іти до церкви на освячення. Дехто залишається на всеношну.
Валентина Стадник, прихожанка:
– Когда ночью, часа в три-четыре едут святить – это не то, не ту благодать ты получишь, не то очищение
Та якщо вночі прийти змоги немає – не біда. Можна провести обряд напередодні свята. Але всеодно від вживання скоромної їжі до настання ранку неділі треба утриматися. Також священнослужителі застерігають – на освячення приносити алкоголь немає сенсу. Обряд поширюється лише на молочні, м*ясні продукти, яйця та кулічі.
Отець Олег:
– Очень часто спрашивают, можно ли освящать спиртные напитки или какие-то предметы быта, иногда бывает видим, когда люди приходят освящать пасхальные куличи, а там рядом ключи от машины, но надо помнить, что к освящению надо подходить с верой, трепетно и надо помнить, что в церкви у каждого обряда есть своё чинопоследование
Залишки освяченої їжі викидати не можна. Краще їх віддати домашнім тваринам або птахам. Святкування Восхресіння Христа триватиме тиждень. У цей час необхідно обов*язково відвідати рідних та близьких.