Молоко с антибиотиками. Масло без животного жира. 90% магазинной продукции не соответствует ГОСТам

01.02.2014 16:01   -
Автор:

Свіжі та якісні. Такі продукти харчування кожна без виключення господиня хотіла би бачити в своему холодильнику. Однак більш імовірно на вулиці зустріти динозавра, твертять спеціалісти, ніж купити в магазині молоко чи ковбасу, які відповідають державним стандартам якості України.

Анатолій Божков директор НДІ біології ХНУ ім. Каразіна

Нам сегодня приходится выбирать не только продукты питания не между добром и злом, а между минимальным злом и максимальным злом. И вот в этом есть проблема. И она очень сушественна.

Мониторити якість продуктів, які продаються на полицях харківських магазинів, взялися громадські організації. Разом із співробітниками "Харківстандартметрології" активісти обрали категорію товарів, що користується найбільшим попитом у покупців – молоко та вершкове масло.

Олена Дуліна начальник випробувальної лабораторії ДП "Харківстандартметрологія"

Вот это наша основная комната. Здесь в принципе самое элементарное оборудование, хотя оно позволяет нам проделывать все испытания, которые необходимы. Мы проверяем любой продукт на соответствие документу, по которому выпущен этот продукт

Зразки протестували за фізико-хімічними показниками, а також за показниками мікробіологічної безпеки. Результати виявилися невтішними. Половина виробників масла замість натуральних компонентів добавляють в продукт рослинні жири.

Вікторія Музиченко начальник відділу стандартизації ДП "Харківстандартметрологія"

В соответствии с законом категорически не допускается в молочных продуктах, в т.ч и в масле сливочном, использовать растительные жиры. Это, по сути дела, фальсификация. В некоторых образцах, к сожалению, оказалась заниженая массовая доля жира. Т.е. фактически производитель недовложил основной продукт – животные жиры, т.е. молоко.

Про молоко й говорити годі. Сім з одинадцяти зразків не відповідають стандартам. Найжахливіше, кажуть фахівці, те, що деякі виробники, намагаються продлити термін зберігання, добавляючи в продукт антибіотики.

Вікторія Музиченко начальник відділу стандартизації ДП "Харківстандартметрологія"

Употребляя продукт с антибиотиками, у человека возникает привыкание к действию определенных видов антибиотиков. В последствии при личении антибиотиками, реакция привыкания не дает ожидаемый результат. Т.е. это показатели безопасности, которые были нарушены. Естественно, это не стандарт.

Ще гірше справи з рибними пресервами – продуктом, який, виготовляють з філе оселедця без термічної обробки. Вісімдесят п"ять відсотків перевірених зразків – неякісні.

Вікторія Музиченко начальник відділу стандартизації ДП "Харківстандартметрологія"

Было выявлено завышенное количество плеснявых грибов, наличие микроорганизмов золотистый стафилокок. Употребление такой продукции, конечно, может привести к растройствам пищевариния, к дисбактериозам, что, естественно, нехорошо.

До найчастіших порушень експерти відносять і те, що виробники не сповіщають покупців про наявність у продукції консервантів та різних добавок – як заборонених Мінздравом, так і тих, які мають право на існування в складі продукту в невеликій кількості. А знати про них покупець має законне право.

Віктор Агарков заступник генерального директора ДП "Харківстандартметрологія"

Есть условие – грань этих добавок. Количество. Второе, я как потребитель, должен знать, может у меня алергия, может быть, еще какие-то недостатки есть при моем здоровьи, т.е. я должен ориентироваться, каким образом этот ингредиент может повлиять на мое здоровье. И я этот продукт уже не возьму. Но то, что он имеет право на жизнь, извините, он имеет.

Вікторія Музиченко начальник відділу стандартизації ДП "Харківстандартметрологія"

Закон о защите прав потребителя ст. 15, Закон о безопасности пищевых продуктов ст. 38 и технический регламент о правилах маркипровки пищевых продуктов обязывает производителя указывать полный состав продукта, независимо от того, в каких концентрациях и количествах там находится. Тем более указывать наличие всех пищевых добавок, которые используются в производстве.

Всі порушення, які виявляють у перевіреній продукції, фахівці оприлюднюють на сайті "Харківстандартметрології", в газетах міста. Сповіщають про них і держспоживінспекцію, і територіальні інспекції того регіону, де неякісну продукцію виготовили – саме вони мають повноваження покарати нерадивих виробників. Мониторинг продукції триватиме на Харківщині і надалі. Найближчим часом фахівці перевірятимуть на якість сметану та ковбасу.