Начало Масленицы. Традиции празднования

16.02.2015 16:53   -
Автор:

Катерина Харитонівна на кухні, мов бджілка. В руках у неї все, наче горить. Вона вдало замішує тісто на млинці.

Катерина Маркова господиня

Все нужно делать, как говорится, чтобы душа лежала к этому. И пробовать вкусное оно или нет, тугое, сладкое?

Млинці, -каже жінка, улюблена страва її родини. Вважає, що кожна господиня має вміти їх смажити.

Катерина Маркова господиня

Это так приятно, вот я спекла, соседу понесла угостила, пришли внуки, невесточка, приятно мне их угостить.

Пригощати рідних, знайомих на Масляну млинцями – це давня традиція. Вважалося, що саме у середу теща мала готувати млинці для зятя. А в п"ятницю він мав прийняти тещу.

Неля Нікуліна завідувач кафедри українознавства

Вважалося, якщо теща не смачні млинці робила або відмовлялася від запрошення свого зятя на млиці, то на неї чекав осуд серед своїх людей та своїх родичів.

Особливою вважалася й субота Масляного тижня. Цей день називався загадуванням щастя. А закінчувалась Масляна прощенною неділею.

Неля Нікуліна завідувач кафедри українознавства

Після служби священники, парафіяни просили спочатку один в одного вибачення, а потім літні люди ходили зі знайомими, рідними і також просили вибачення.

Тож жінка теж радить в неділю попросити у рідних вибачення. І добре поласувати цього тижня, адже після нього розпочнеться Великий Піст.