Нет страйкам и саботажу работы! Ни одно предприятие на Харьковщине не простаивает

09.12.2013 18:24   -
Автор:

Юлія Чорна кореспондент

-Одне з найбільших промислових підприємств України – "Турбоатом". У цьому цеху виготовляють парові турбіни для різних електростанцій. Щороку суми замовлень становлять сотні мільйонів гривень.

Страйкувати та зривати контракти із замовниками не вигідно нікому – ані керівництву, ані працівникам підприємства. Тож тут навіть і не помишляють про мітинги та акції протесту. Робота, як і завжди, кипить. Про політику в стінах "Турбоатому" не говорять.

Віталій Мицик заступник начальника цеху № 53 ВАТ "Турбоатом"

-Завод работает стабильно. Зарплата платится во время, как положено – аванс и зарплата. Портфель заказов уже наполнен и на 2014 год и 2015 год. Хочется в таком же духе и продолжать

Юлія Чорна кореспондент

-А це "Електроважмаш" – підприємство, яке входить в трійку найбільших заводів Харківської області. Тут виготовляють генератори для електро та тепловозів. Для того, щоб встигнути виконати весь пакет замовлень в строки, деякі цехи працюють навіть у три зміни.

В 2013 році завод трохи модернізували – купили 18 сучасних станків. Завдяки цьому і людям працювати стало легше, каже директор підприємства, і обсяги виробництва вдалося збільшити. Щомісяця "Електроважмаш" виготовляє продукції в середньому на півсотні мільйонів гривень. Не менші темпи прогнозують і на наступний рік. Тож непідписання Угоди про асоціацію з ЄС та євромайдани по всій крайні ніяк не вплинули на роботу цього заводу.  

Володимир Глушаков директор ДП "Завод "Електроважмаш"

-Пусть они договариваются, как хотят. Нам нужно работать. У нас 7 тысяч людей. Средний зароботок у них 7 тысяч на сегодняшний день. Мы хотим увеличить, чтобы к 2014 году эта сумма была 12 тысяч. Для этого нам нужно работать со всеми – что с ЕС, что с ТС, что со странами Латинской Америки.

Працюють на повну і харківські підприємства харчової промисловості. На одному з м"ясокомбінатів знімальній групі радо демонструють весь процес виготовлення ковбаси. В цьому цеху туші розділяють. Тут виготовлюють фарш. Так виглядає сировина для московської та лікарської ковбаси, сосисок та сордельок. А тут майбутню ковбасу фасують та коптять.  

Юлія Чорна кореспондент

-А це святая святих Роганського м"ясокомбінату – цех готової продукції. Зараз тут виготовляють близько 180 видів ковбаси та м"яса.

Щоб виготовити таку кількість продукції щодня на комбінаті працює кілька сотень людей. На роботу ходять за звичним графіком. Про мітинги не думають. Щоправда, мають свою думку стосовно дилеми – за чи проти ЄС.  

Андрій Семікоп директор Роганського м'ясокомбінату

-В Европе есть дотации на сельское хозяйство. Т.е. свинина у них изначально дешевле. Для производителя это будет порядка 17 гривен, а у нас будет в 2 раза дороже. Это будет нечестная конкуренция. И мы просто-напросто не сможем с ними конкурировать в таком аспекте. Т.е. если дотации будут для сельсткого хозяйства и цена на газ будет у нас снижена, то мы еще и дадим им фору.

А от на Салтівському хлібзаводі про конкуренцію не думають взагалі. Адже тут виготовляють продукцію виключно для області та найближчих сусідів. Оскільки люди хліб купують щодня, тож і на роботу співробітники ходять справно.

Олена Левченко директор з виробництва Салтівського хлібзаводу

-Потребление хлеба – это локальное потребление, не международное. Я считаю, что мы должны работать независимо от различных политических игр, политических направлений. Хлеб – это явление вне политики, вне времени и вне ситуации.

І незалежно від політичних провокацій, від євромайданів та саботажу роботи в деяких регіонах країни, керманичі міста та області запевняють – Харківщина буде працювати. І сьогодні. І завтра. І наступного тижня. І в наступному році. Бо тільки працею можна досягти розвитку країни.