Анастасія Полякова ,кореспондент:
-Ось такий стаканчик освіжаючого квасу може стати причиною серйозного отруєння. А все тому, що санітарні умови його продажу під сумнівом і можуть бути далекими від ідеальних.
З самого ранку до пізнього вечору бочка з квасом стоїть під пекучим сонцем. Прикриває її лише невеличка парасолька, й та більше для продавця, ніж для її товару. Коли його доставляють та чи миють цистерну – достоменно невідомо.
Надія, продавець:
-Ви спитайте у мого хазяина лучше, я знаю, що кожен день завозять квас свіжий, холодний, кожне утро, бочку забирають, моють.
Побачити ліцензию та інші дозвільні документи, які б підтверджували якість напою також не вдалося.
Надія, продавець:
-Все у хазяина, всі документи у хазяина. а у вас что есть? у меня ничего нет.
В санстанції запевняють, цих паперів немає і в самих підприємців. З початку літа жоден з них не пройшов відповідної процедури для отримання реєстраційного свідоцтва та дозволу санстанції на торгівлю квасом з бочок. Та поки немає жодної скарги від споживачів, санлікарі не мають впливу на таку торгівлю. Наразі за них візметься міліція.
Ірина Зубкова, головний санітарний лікар міста Харкова:
-Мы направили в милицию информацию с просьбой, чтоб они принимали меры к этим реализаторам, как к несанкционированной торговле.
Та охочих освіжитися квасом незважаючі ні на що – багато. І тільки одиниці замислюються над тим, якої якості товар вони споживають.
Валентин:
-Пьём не задумываясь. Мы не уверенны в санитарных условиях, но не думаем, что они настолько не подлежат государственным нормам, которые предусмотрены.
Вікторія:
-Ни разу не пила, и не пью, и не буду пить даже то что он содержиться и как бы жара, на улице, в этой бочке и я не думаю, что ее очень хорошо моют каждый раз.
Наталія:
-В бочках квас не пью, когда-то ещё очень давно торговала, ещё при советском союзе, поэтому с бочек квас не пью- резгую я.
Вибір залишається за споживачами, навіть санлікарі не налаштовані категорично проти бочкового квасу. Але наполягають, це продукт бродіння, тож він є приємною середою для розмноження бактерій. А де такі є, там і кишкові розлади.
Анастасія Полякова, Євен Карпенко, Харьковские Известия.