Овощи с нитратами: как отличить и обезопасить себя от вредных химикатов

18.04.2016 16:58   -
Автор:
З настанням весни ринки Харкова заполонили перші весняні овочі. Огірки, помідори, капуста, – все це має насичувати людський організм необхідними вітаміними та мікроелементами. Та чи дійсно ці овочі такі корисні? в Харківській санстанції попереджають: нерідко перша весняна зелень перенасичена небезпечними хімікатами, та, зокрема, нітратами. 
 
Ірина Зубкова головний санітарний лікар Харкова 
 
Это те овощи и фрукты, которые урожая этого года, которые выращивались в закрытом грунте. Это помидоры, огурцы, редис, салаты, укроп, петрушки, капусты молодые. Если взять огурцы, то они должны быть светло-зеленого цвета. Если вы видите, что они очень темные, то значит содержание нитратов там высокое. Если вы покупаете помидоры, видите на разрезе белые прожилки и очень толстую кожуру, то это тоже свидетельствует о том, что он напичкан химикатами. 
 
Та загалом, попереджають санітарні лікарі, відрізнити неозброєним оком натуральні овочі від вирощених за допомогою хімікатів вкрай важко. Тож для того, щоб вберегтись від отруєння нітратами, варто пам'ятати деякі правила. 
 
Ірина Зубкова головний санітарний лікар Харкова 
 
Если вы почистите огурец, то уберете эти нитраты. То же самое редис. Салаты, петрушка, укроп, – самое большое содержание нитратов – это в стебле, и меньше всего в листиках. То есть, если вы удалите эти череночки, то большая вероятность того, что содержание нитратов там будет меньше. Капуста. Больше всего нитратов в верхних листьях и в кочерыжке. 
 
Та навірнішний спосіб вберегтись від отруєння небезпечними хімікатами, які містяться в перших огірках та помідорах, – просто їх не вживати. Лікарі радять почекати сезону справжніх овочів, корисних та повних вітамінів.