Правила хранения и транспортировки сыра
Підпільний цех з виготовлення сулугуні у Вовчанському районі навіть після облави не припинив своєї роботи. Правоохоронцям довелось відвідати його повторно, аби виробництво було повністю ліквідовано. Мало хто з харків’ян задумується над тим, якої якості та яким чином виготовлені продукти щодня з’являються на їхньому столі. А пересічного покупця на ринках та полицях магазинів часто очікують неприємні сюрпризи.
Ольга, покупець:
-Одно время даже на рынке бросила покупать продукты, потому что очень много ряженого творога, который у них пролежал, они его потом внутрь закладывают и облепливают свежим.
Олена, покупець:
-Если на рынке – значит покупаю на рынке, но по возможности, конечно, в магазине. Но магазины стараюсь, не маркеты, потому что они перебивают и дату и ценовая у них чуть-чуть повыше.
Людмила, покупець:
-Сначала производитель и срок хранения. Производителя видно сразу – торговую марку, а срок хранения уже читаю потом.
Свіжий товар чи ні визначити лише на запах, смак чи дату виробництва – задача не з простих. Часто покупці навіть не задумуються про правила зберігання і транспортування товару. А вимоги тут більш ніж суворі. Санітарні лікарі попереджають - сир має зберігатись у холодильниках, перевозити його слід теж у спецумовах.
Павло Решетило, завідувач відділення гігієни харчування міської СЕС:
-Что твердые, что плавленные сыры должны транспортироватся и храниться при температуре плюс шесть.
В магазинах продукт має зберігатись за вищезазначеними нормами і не затримуватись. Прострочений товар – повинен миттєво прибиратись з полиць. Ті самі правила діють і для ринків. Але продукція під гучною назвою "домашня" теж не завжди відповідає заявленій якості. Хоча продавчині і переконують – реалізують сир так швидко, що він і зіпсуватись не встигає.
Ольга, продавець:
-Никогда не было такого, чтоб я домой везла, честно.
Наталя, продавець:
-Он охлажденный, специально у нас дома вот такая комната есть, там очень холодно, стоит кондиционер.
Експерти кажуть – купувати фасований сир чи ні – рішення споживача. Але радять - дивитися на умови реалізації, температурний режим плюс п’ять – сім градусів, на термін придатності, купувати товар у перевірених місцях і не вживати кисломолочні вироби непершої свіжості.