Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо відкриття в Україні продовольчих і аграрних ринків з 1 травня, але з певними умовами. Очільник Уряду зазначив, що це стало можливим завдяки тому, що Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробили чіткі критерії роботи та алгоритм контролю.
Денис Шмигаль прем’єр-міністр України
Йдеться про відкриття 281 продовольчого ринку по всій території України, які зможуть функціонувати в режимі не гірше, ніж супермаркети. Тобто з дотриманням жорстких санітарних норм, порушення яких будуть суворо каратися, аж до закриття роботи ринків на певний період.
У МОЗ зазначили, що розуміють необхідність поновлення економіки країни, і додали, що обмеження будуть пом’якшені при сприятливій для цього ситуації. Умови МОЗу до ринків для їх відкриття схвалив Головний санітарний лікар.
Міністерство охорони здоров’я України
Алгоритм санітарного контролю включає:
– допуск працівників, продавців, відвідувачів виключно з надітою медичною маскою,
– проходження безконтактного температурного скринінгу,
– наявність на кожному вході диспансерів з антисептиком,
– кількість покупців не повинна перевищувати 10 покупців на 10 квадратних метрів площі ринку,
- проведення дезінфекції робочих місць що три години та в кінці кожного дня,
– відстань між робочими місцями не менше трьох метрів, забезпечення інформування відвідувачів про дотримання карантину.
Тепер необхідно буде проводити щоденні позапланові перевірки, зазначили у кабміні. Окрім того на території ринку мають постійно перебувати мінімум два інспектори. Під час брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, хто саме буде контролювати дотримання санітарних вимог роботи продовольчих ринків.
Максим Степанов міністр охорони здоров’я
Питанням контролю, щоб все відбувалось в рамках всіх правил встановлених урядом, буде займатися держпродспоживслужба. І якщо будуть порушення на тому чи іншому ринку, їй буде надано право закриття таких ринків. Бо для нас здоров’я громадян дуже важливе. Ми не можемо допустити якихось спалахів хвороби в зв’язку з порушенням правил, встановлених і розроблених фахівцями, які чітко розуміються, яким чином повинна відбуватись робота на продовольчих ринках.