Споживчий ринок України сягнув дна. Експерти констатують: через здорожчання "комуналки", люди економлять на всьому. Споживання продуктів масового попиту сягнуло рівня кризових 2004-2005 років. Втім, не дивлячись на скромні апетити українців, ціни продовжують зростати. І темпи перевищили всі очікування експертів – протягом грудня та січня твердий сир здорожчав на тридцять три відсотки, сметана – на вісімнадцять, на стільки ж -свинина. Експерти передрікають: це – не межа.
Олександр Чумак голова "Асоціації приватних роботодавців", економіст
Действительно, товары и услуги могут возрасти в цене. В первую очередь там, где в стоимости товара либо услуги значительную часть услуги составляет зарплата наемного персонала. Поскольку повышение "минималки" не было экономически обоснованным, бизнес и государственные предприятия должны будут каким-то образом компенсировать нехватку денежной массы на выплату заработных плат. Это можно сделать с помощью повышения стоимости товаров и услуг
Між тим, впевнені аналітики, збільшення мінімалки може підштовхнути НБУ ввімкнути друкарний верстат – у випадку, якщо грошей на виплати держслужбовцям не вистачить. Щоправда, кажуть економісти, тоді гіперінфляція, що виникне внаслідок збільшення грошової маси в країні, відповідно, може ще більше звинтити ціни на продукти та послуги, знецінивши вміст гаманців українців.