Санитарные врачи предупреждают об инфекционных заболеваниях
Ірина Зубкова головний санітарний лікар м.Харкова
-У нас за тот период не было осложнений в детских организованых коллективах, но вместе с тем заносные единичные случаи были в ста двадцати девяти детских дошкольных учереждениях, в шестидесяти трех школах. И благодаря тому,что у нас все-таки в организованных колективах нормальные режимные моменты, эта инфекция не нашла своего распространения.
А от в області, показники інфекційних хвороб за останні чотири місяці навпаки знизились, на двадцять п"ять відсотків у порівнянні з минулим роком. Та це лише загальні показники. Тож зниження їх не радує, у СЕС припускають, можливо вони пов"язані з тим, що у сільській місцевості люди хворіють, але рідше звертаються до лікарів.
Тетяна Тонкошкур заступник головного державного лікаря обласної СЕС
Основним шляхом передачі інфекції у побуті залишається харчовий, і на сьогоднішній день, і за даними аналізу на першому місці це є все-таки продукти, які придбані на ринках і стихійній торгівлі. І продукти ,які приготовлені вдома з недотриманням технології приготування або, як це часто буває, із недотриманням температурного режиму, зважаючи на те, що сьогодні вже досить висока температура зовнішня.
Тому санітарні лікарі радять ретельно мити овочі, фрукти, ягоди та вживати їх провареними. Маленьким дітям ж взагалі бажано не давати перші вітаміни. А ще намагатись уникати їжі смаженої, м"ясної та з майонезом.
Євгенія Кутнова,Ігор Луханін, Євген Шинкаренко.Харьковские Известия