Сезонні стрибки цін. В Харкові дешевшають сало та овочі. Вартість цукру зростає

10.07.2013 18:34   -
Автор:

На ринкових прилавках товарів в достатку. Фрукти та ягоди, що вирощують українські городники, не набагато, але дешевшають з кожним днем.

Світлана Іванівна покупець

-Абрикосы, черешню, смородину, малину, конечно, поменьше, но абрикос наелись уже. Малина была по 17 гривен баночка литровая, а абрикосы даже по 5 гривен, а клубнику по 9. Я думаю, с фруктами все впорядке.

А от привозні з-за кордону банани останнім часом піднялися в ціні. В середньому на півтори-дві гривні.

Ірина Васькова продавець овочів та фруктів

-Было 10,5-11. Сейчас мало бананов. Жарко, еще нет нового урожая бананов. Поєтому 12. Но это нормальная реальная цена.

На овочі ж, що на прилавках всі рідні, українські, ціна також щодня падає. Найбільше подешевшали помідори – за кілограм просять п"ять гривень, баклажани можна купити – за три-чотири, капусту – за дві. На рівні тримається тільки вартість цибулі, картоплі, огірків та моркви. За кілограм останньої зараз просять до восьми з половиною гривень. Але це, переконують продавці, тимчасове явище.

Ірина Васькова продавець овочів та фруктів

-Цены будут падать. Конечно. Это однозначно. Август месяц, консервация пойдет. Перец будет по 3 гривны, по 3,5. Т.е. разница с прошлым годом невелика. Практически такая же.

Подешевшали і м"ясо та сало. В середньому на п"ять гривень. Продавці тримають ціну тільки на шматки, що городяни беруть на шашлики. Адже відпочиваючих на природі зараз значно більше.

Тетяна Курилко продавець м'яса

-Сало вот, допустим, было 30 гривен. Сейчас 25. И мясо подешевело, которое было 60, даже за 50 можно купить чистую мякоть. Конечно, в выходные дни покупается подороже. Потому что шашлычок, шашлычное мясо дороже на 5 гривен дороже.

Та в літній період з м"ясом краще бути насторожі. Та й взагалі важливо купувати харчі на ринках або в магазинах. Від продуктів з рук, нагадують санлікарі, варто утримуватися. Адже через високу температуру повітря, м"ясо, риба та кисло-молочні вироби швидко псуються. А товари з невідомого городу можуть бути насичені пестицидами. Все це – прямий шлях на лікарняне ліжко.

Тетяна Тонкошкур заступник начальника Головного управління держсанепідслужби у Харківській області

-За можливості уникати придбання продуктів харчування на будь-яких стихійних ринках. Чи-то вздовж трас автомобільних, чи-то вздовж станцій метро. Чи-то на території, де офіційно закінчується ринок, і за ринком стоять і продають це все буквально з землі. Тому категорично це забороняється робити. Знову ж таки думати про здоров'я своє, своїх дітей. І рівень санітарної культури населення повинен бути відповідний.

Юлія Чорна