Ціни на продукти в Україні продовжують зростати. До кінця цього року вони можуть зрости ще на третину. Суттєво будуть дорожчати продукти І в 2023-му, говорять експерти. Тож коли чекати здешевлення, дізнавались кореспонденти Харьковских известий.
160 грн. – приблизно стільки наразі коштує тарілка національної українського страви – борщу, яка увійшла до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
У липні його вартість була значно меншою – 115 грн. Причина, кажуть експерти, в здорожчанні м’яса та овочів.
ПІДРАХУНКИ ЕКСПЕРТІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ
Свинячі реберця в магазинах зараз коштують приблизно 160 грн/кг, буряк – 28 грн/кг, а морква – 22 грн/1 кг. А ще влітку свинина коштувала близько 125 грн/кг, буряк – 26 грн/кг, а морква – 21 грн/кг.
Картопля здорожчала (11 грн/кг), а от капуста впала в ціні (19 грн/кг).
Якщо для приготування борщу, наприклад , потрібно: 500 г свинини, 500 г буряка, 600 г картоплі, 600 г капусти, 200 г моркви, 100 г сметани, 100 г цибулі, 100 г томатної пасти, то вартість борщового набору у вересні 2022 становить 158 грн, із яких:
- свинина – 80 грн,
- буряк – 16 грн,
- картопля – 6 грн,
- капуста – 11,4 грн,
- морква – 4,6 грн,
- сметана – 12 грн,
- цибуля – 8 грн,
- томатна паста – 20 грн.
Однак у найближчий час ціни можуть змінитися, попереджають експерти. До кінця цього року Нацбанк встановив, що інфляція виросте до 30%.
Однак це сукупна інфляція, яка охоплює не тільки здорожчання продовольчого кошика, а й зростання цін на енергоносії.
Треба розуміти, кажуть аналітики, що за інфляції у 30% вартість продовольчого кошика виросте до 40%! Наразі лідерами у зростанні вартості є овочі, вони дорожчі приблизно на 35-45%, ніж були минулого року.
Сьогоднішня вартість овочів протримається протягом вересня, бо врожай масово звозять на ринки. Однак, зазначають експерти, пізньої осені і взимку ціни на овочі можуть сягнути захмарних висот.
ЕКСПЕРТИ АГРАРНОГО СЕКТОРУ
Справа в тому, що аграрії не поспішають їх закладати для зберігання протягом зими. Бо ніхто не знає, скільки коштуватимуть енергоносії і чи не прилетить в овочевий склад ракета. Відповідно фермери намагаються збути свою продукцію відразу з поля, восени. Тому наразі ціни і низькі . Але взимку те, що буде зберігатись у сховищах, звісно, коштуватиме дорого.
М’ясо буде однозначно дорожчати. Причому усіх видів. При цьому курятина буде дешевше. Свинина і яловичина вже зараз для багатьох українців стала святковою їжою. Такою дорогою вона і залишиться, кажуть аналітики
ЕКСПЕРТИ АГРАРНОГО СЕКТОРУ
Головна причина – скорочення поголів’я худоби в Україні. В той же час скоротився і дешевий імпорт м’яса. Також припинена м’ясна контрабанда з-за кордону. Тож ціни будуть лише зростати.
Однак, експерти впевнені, що дефіциту продуктів в Україні цьогоріч не буде. Внутрішній ринок буде повністю насичений продовольством, за словами аналітиків аграрного сектору
ЕКСПЕРТИ АГРАРНОГО СЕКТОРУ
Також у нас достатньо сильно впали доходи населення, і це також впливає на зростання цін. Тому що ціна – це результат не тільки бажання виробника продати дорожче, а й фізична спроможність покупця придбати продукт. Це те, що називається “купівельна спроможність населення”. Вона, на жаль, є низькою.
Загальний обсяг зростання продуктів до кінця цього року відносно грудня 2021 року не буде вищим за 30%. І це перед усім спричинено меншим попитом і падінням реальних доходів населення.
За прогнозами експертів, у 2023-му продукти ймовірно здорожчають ще приблизно на 20 відсотків. І лише у 2024, за умов стабілізації загальної ситуації в країні, зростання цін може значно сповільнитись.