"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Страстная неделя – традиции, запреты и особенности

Остання седмиця Великого посту передує одному з найголовніших церковних свят – Христового Воскресіння. У неї багато назв – Великий тиждень, Чистий, Білий, Страсний. Але так чи інакше він особливий. Свята церква закликає християн залишити все суєтне і мирське і всі дні страсного тижня присвятити останнім приготуванням до Великодня. 
У цей тиждень особливими є і богослужіння, вони відрізняються цілим рядом знаменних служб, які відбуваються тільки в цю седмицю. Та і кожен її день присвячений спогаду останніх днів земного життя Спасителя. 
 
архімандрит Пімен благочинний Свято-Покровського монастиря 
 
На этой неделе такие дни выделяются как среда, это уже три дня Господь в Иерусалиме. Это четверг – это устроенные Христом таинства причастия, воспоминания о тайной вечере. Пятница, когда Христа судили неправильным судом, распяли, тогда же он умер на исходе дня пятницы. 
 
У Страсний тиждень існує заборона на хрещення, вінчання, не можна також сваритися, лаятися та ображатися. Духовники закликають вірян цього тижня присвятити весь вільний час духовному розвитку, розмовам з Богом. А з урахуванням, що в країні введено карантин, поки утриматися від відвідування храмів і молитися вдома. 
 
архімандрит Пімен благочинний Свято-Покровського монастиря 
 
Очень полезно в эти дни хотя бы те положенные на богослужение Евангельские чтения вычитывать, т.е. то, что напоминает о тех днях двухтысячной давности, потому что нет допустим возможности посещать богослужение в сегодняшние дни.
 
Особливо суворим цього тижня стає піст, їжа має бути ще скромнішою, ніж раніше. Віруючим дозволяється їсти лише холодні та сирі або солені страви, мед, горіхи, фрукти та овочі без термічної обробки і навіть без олії. А от порції мають бути невеликі та й їсти бажано раз на день, ввечорі. Перші три дні за правилами Страсного тижня ще необхідно навести порядок в своїх оселях, бо далі хатні справи робити вже не можна. Тому слід і попрасувати, і попрати, закупити продукти і почати підготувку на кухні. І вже у четвер робити крашанки та замішувати тісто на паски. У п"ятницю випікати. А у суботу готувати і всі інші страви до свята. І вже у неділю – Великдень. У цей день знімаються всі обмеження і не тільки в їжі. Знову дозволяються всі веселощі.