Три роки роботи поспіль. Чи продовжать працювати й надалі пункти гарячого харчування в Харкові

01.12.2025 12:49   -

Проєкт, який подарував надію тим, хто опинився наодинці та без елементарних ресурсів у важкі воєнні часи. Надію на те, що Харків — це одна велика родина, де кожен може розраховувати на підтримку. Йдеться про ініціативу Харківського міського голови Ігоря Терехова — Пункти гарячого харчування, де містяни щодня безоплатно отримують свіжі та поживні страви. Кухарі розпочинають роботу з самого ранку, щоб у зазначений час гарячі обіди вже чекали на тих, хто найбільше цього потребує.

ІРИНА ГОНТАРЕНКО ГОЛОВНИЙ ТЕХНОЛОГ КП «КОМБІНАТ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ»
Цей проєкт розпочав свою роботу з 1 грудня 2022 року. Спочатку ми відкрили 35 пунктів видачі харчування. Було нелегко, це були дуже скрутні часи для міста. Було багато обстрілів. Тому Харківський міський голова прийняв рішення відкрити Пункти видачі гарячого харчування для населення міста Харкова. Десь з перших днів, коли ми почали годувати місто, було до 15 000 людей вдень. Кількість людей стрімко зростала. І вже впродовж року ми годували до 35 000 людей. Ми зрозуміли, що стоїмо на вірному шляху і що це людям потрібно. Було прийнято рішення відкрити ще пункти. На сьогодні працює 41 пункт видачі гарячого харчування. Вони обладнані всім потрібним. У разі відсутності електроенергії й води, вода доставляється. Маємо в кожному харчоблоці запаси води. Кожен пункт оснащений генераторами і дров’яними печами. Кухарі о п’ятій ранку вже на роботі, готують обіди. З 11:00 починається видача, і ми повинні до цього часу все приготувати та нагодувати харків’ян.

МАКАР КУХАР ПУНКТУ ГАРЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ
Страви у нас майже кожен день з м’ясом: відбивна, котлета, голубці. Сьогодні ми готуємо курячі відбивні: беремо свіжу курятину, нарізаємо порційно, відбиваємо і передаємо дівчатам — вони смажать.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

МИКИТА КУХАР ПУНКТУ ГАРЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ
Випікаємо хліб та булочки щодня. Виходить десь 100 кілограмів борошна на день. Все свіже, тільки з духовки — всім подобається, дуже смачно. Ось я формую з тіста батони. Формуємо, випікаємо кожного дня.

ІРИНА ГОНТАРЕНКО ГОЛОВНИЙ ТЕХНОЛОГ КП «КОМБІНАТ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ»
На сьогодні кількість людей значно зросла. Ми годуємо від 54 000 до 56 000 громадян на день. У всіх районах розташовані пункти. Є пункти, де видають до 2 000 обідів, є — по 1 000. Уже маємо досвід і розуміємо, скільки готувати в кожному районі. Міська влада дуже опікується цим проєктом. Продукти постачаються своєчасно, свіжі, асортимент різноманітний: м’ясо птиці, риба, сир кисломолочний, яйця. Меню змінюється щодня. Обов’язково є перші страви, м’ясні або рибні страви, або страви з кисломолочного сиру, яйця, напій. Наші кухарі випікають смачний хліб і булочки в кожній їдальні. Харків’яни дуже полюбляють цю їжу. Приємно чути подяку — це найкраща нагорода. Люди дякують кухарям і владі, що про них дбають. Це єдине місто в Україні, яке годує так харків’ян уже три роки. У 2026-му році ми також будемо працювати й розширювати меню. Продовжуємо свою добру справу — годуємо харків’ян.

СВІТЛАНА ПЕРЕСЕЛЕНКА, ВІДВІДУВАЧКА ПУНКТУ ХАРЧУВАННЯ
Я з міста Куп’янська, ми переселенці. Приїхали сюди в 2024-му році, коли будинок повністю розбомбили. Ніде було жити, постійні обстріли. Чоловік інвалід, у нього онкологія, потрібне лікування. Нас привезли волонтери, поселили в гуртожиток. Я не працюю — доглядаю чоловіка. Живемо на пенсію і переселенські. Дізналися, що поруч у школі дають обіди. Спробували минулої зими — дуже сподобалося, дівчата привітні. Є м’ясо, булочки, молочне, риба — гарний асортимент. Не треба купувати, не треба готувати — я дуже вдячна. Хотілося б, щоб така можливість залишалася, поки не закінчиться війна.

ОЛЕНА ХАРКІВ’ЯНКА, ПЕНСІОНЕРКА, ВІДВІДУВАЧКА ПУНКТУ ХАРЧУВАННЯ
З 2022 року дівчата сказали мені, що у школі буває таке. Прийшла. Наче дитинство: перше, друге, третє, хліб, булочки. Дівчата все гарно роблять. Я кожного ранку кажу їм: дякую вам, я всіх вас кохаю. Пенсіонерам складно, тому приходжу й досі. Сусідка питала — як там? Кажу: скуштуй хоч раз — і питань не буде. Борщ у них смачніший, ніж у мене. Каша — дві години треба варити, а сил немає. Булочки — як у дитинстві! Розчулилася… Це треба продовжувати, бо пенсіонерів багато, їм тяжко. А зараз ще переселенців дуже багато. Не можна це зупиняти. Це надія пенсіонерів.

ЛАРИСА ПЕРЕСЕЛЕНКА, ПЕНСІОНЕРКА, ВІДВІДУВАЧКА ПУНКТУ ХАРЧУВАННЯ
Мені дуже приємно, що в Харкові є такі Пункти, які забезпечують нас харчуванням. Їжа дуже гарна, я задоволена. Дякую Ігорю Терехову за те, що допомагає переселенцям. Я з Куп’янська, все там зруйноване. Тут нас прийняли добре. Дізналися про Пункти — і це велике діло. Дуже вдячна кухарям за їхню працю, за свіже й смачне харчування. І загалом Харкову — дякую, що він є!

ОСТАННІ НОВИНИ