У Харкові обговорили питання йододефіциту
На день людина потребує двісті п"ятдесят мікрограмів йоду. Але зачасту отримує лише сорок-шістдесят, констатують медики. Звідси і виникає йодний дефіцит. Наслідки від цього серйозні.
Марина Маменко завідувач кафедри педіатрії післядипломної освіти Луганського медуніверситету
-В следствие нехватки гормонов щитовидной железы возникает целый ряд проблем в детском возрасте это отставание в росте, в физическом развитии, в интеллектуальном развитии, для матери – это невозможность выносить гормальную физиологическую беременность .
У Харкові зареєстровано близько вісімдесяти п"яти тисяч людей з ендокринними недугами у дорослих, з них понад двадцять п"ять тисяч чоловік – із захворюваннями щитовидної залози.
Володимир Паньків завідувач відділу профілактики ендокринних захворювань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії Мінохорони здоров'я України
-Мы вместе с Российской федерацией остались двумя странам и в Европе, которые не приняли на государственном уровне программы с ликвидации йодного дефицита.
Тому у Харкові зібралися фахівці з різних областей України аби обговорити ці проблеми.
Юрій Сороколат директор Департаменту охорони здоров'я
-Она как раз предназначена, чтоб мы приложили все силы, для того, чтобы определить новейшие технологии в диагностике, что есть на сегодняшний день, какие новые диагностики заболеваний щитовидной железы, какие есть нынче подходы к лечению этой патологии.
Наразі спеціалісти-ендокринологи орієнтуються на американський та європейський досвід. Тамтешні фахівці зробили великий крок уперед у лікуванні раку щитовидної залози.
Сергій Черенько заступник директора Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії (Київ)
-Мы внедрили совершенно новые современные подходы к операциям, бескровная операция, операция под наркозорм, операция с выделением всех жизненноважных структур, то есть риск повреждения снижен в 5-10 раз по сравнению с прошлыми десятилетиями.
Та в першу чергу головне це профілактика – вживання звичайної йодованої солі, та продуктів з вмістом цьогоо мікроелементу.
Анастасія Полякова, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия