Украинцы экономят на еде. Количество потребляемых продуктов сократилась на 6%

06.08.2016 10:11   -
Автор:
У Зої Мииколаївни свій рецепт заощаджень. По-перше, каже, родина відмовилась від дороговартісних продуктів, що дозволяла собі купити раніше, перейшла на їх раціональне використання і більше споживання овочів. 
 
Зоя Миколаївна покупець 
 
Более рационально покупать продукты, чтобы не портились и не выбрасывались.  Больше овощей, больше простых блюд готовить, больше может быть, ну крупы сейчас тоже дорого, каких-то каш. Вот сегодня хотела подобрать на блюдо чахохбили, мне нужны хорошие помидоры и курица.  
 
У виборі овочів обмежень нема. Ціни, правда, немалі, принаймі так зазначають самІ продавці. Капуста – 6 гривень, картопля і цибуля 7, морква, кабачки та баклажани – 8. А от перець майже в двічі дорожчий. Не з дешевих огірки з помідорами від 12-ти до 18-ти гривень. 
 
Надія Миколаївна продавець 
 
Помидор повысился и красный, и розовый. Огурец стабильно в одной поре. – Дороговато? – Конечно дорого.  Говорят огурцы погорели и из-за этого цена наверное дороже.  
 
Відмічають подорожчення овочів в порівнянні з минулим роком і в обласному управлінні держстатистики. 
 
Інна Калєтнік начальник відділу реєстрації цін ГУ статистики у Харківській області 
 
Огурцы чуть-чуть на 3 гривны дороже чем в прошлом году, перец на 5 гривен дороже чем в прошлом году. Помидоры в этом году дороже. Это мы ощутили, вот в июле был всплеск, они резко так раз и подорожали. 
 
Тож Зінаїда Семенівна біля прилавків не затримується. Нарікає на малу пенсію. Показує подерті капці, що ніяк не може оновити, та свою сьогоднішню єдину покупку – пляшку олії. 
 
Зінаїда Семенівна покупець
 
Цены очень дорогие, а пенсия маленькая. Мы уже живём кусок хлеба и вода. Немножко, я в частном доме живу, немножко огурчики растут, я тружусь, хоть и болею, на четвереньках, но ползу, надо же как-то и что-то приготовить. На нашу пенсию нам не выжить просто. 
 
Допомагає невеличкий город і родині Людмили. Жінка також економить і на ринок приходить лише коли отримує пенсію, щоб купити м"яса, адже здебільшого готує супи на курячих кістках. 
 
Людмила Володимирівна покупець
 
Мясо крайне редко покупаю, может раз в месяц и то недорогое, больше фарш покупаю, чтобы с булкой перемешать и побольше котлет получилось. 
 
Тож на м"ясних рядах покупців не багато. І кожен продавець заманює їх як може, нахвалюючи свій товар. 
 
Олена Анатоліївна продавець
 
Шикарное мясо дешевле. Лопатка 65-60, ребро 65-60, задочек 75-80 и 60 можно купить. Сало начиная от 20-ти и кончая 55-60 розничная цена, можно купить на любую цену.
 
На рибних прилавках людей і того менше. За данними держкомстату українці тепер риби споживають майже на чверть маньше, ніж колись, адже вартість її значно зросла. Як власне, і інші продукти харчування. 
 
Інна Калєтнік начальник відділу реєстрації цін ГУ статистики у Харківській області 
 
За полугодие, конечно же, цены менялись в сторону увеличения в общем-то. И продукты, которые повышались на немножко 1-2-3% это птица, это все ощутили, колбасные изделия естественно.  Молочная продукция конечно дорожала в районе 5-10%. На треть увеличились цены на гречневую крупу, это все ощутили конечно же.
 
Натомість на ряду з цим відмічають працівники статистики і здешевлення деяких продуктів харчування. 
 
Інна Калєтнік начальник відділу реєстрації цін ГУ статистики у Харківській області 
 
Почти на половину подешевели яйца. Был рост в январе, потом в феврале снизилась на 25%, потом в марте продолжалось подешевление, и в апреле, в июне подорожали, в июле чуть-чуть подорожали.  Подешевел сахар, хоть немножко, но подешевел в районе 8% с начала года. Сало очень подешевело на 20%. 
 
Таким здешевленням не могла не скористатися і Ніна Антонівна. Із всього різноманіття мясної продукції купила тільки сало.
 
Ніна Антонівна покупець
 
Дёшево сейчас сало. По 30 взяла. Хорошее такое. 
 
Чи позначиться здешевлення деяких товарів на подальшому попиті і чи не подорожчають вони знову, фахівці прогнозувати не беруться. Але зазначають, що через невеликі статки українців і підвищення цін, що вже відбулося, споживання продуктів скоротилося на 6%.