В Харкові стало більше хворих на кишкові інфекції

19.06.2013 18:48   -
Автор:

Фрукти, овочі, риба та м"ясо. І все це просто неба під палючим сонцем. Щодня неподалік від ринків Харкова розгортається стихійна торгівля. Розігнати тих, хто прийшов сюди заробити копійчину може лише охорона. Однак ненадовго. Вони перечікують, поки перевірка мине, а зовсім йти звідси ніхто не збирається. Тим паче за містове заплатили. Щоправда, кому – люди не знають.

-За то, что вы здесь торгуете, вы платите местовое и сколько денег с вас берут?

Валентина продавець овочів

-Я не знаю, когда как. Смотря сколько товара. Мужчина какой-то приходил. Я не знаю его.

Хто змушує людей платити містове, в дирекції ринку не знають. Наголошують: за територією торгівельних майданчиків плату брати ніхто не має права, адже торгівля за межами ринків незаконна. І не тільки тому, що налоги ніхто не платить. На жоден продукт власники не мають документів, які б підтверджували якість.

Юрій Медведєв генеральний директор ТОВ "Харківський центральний ринок"

-Это не соответствует нормам правил торговли, установленным в городе Харькове. Продукция, которую продают здесь жители, предприниматели, колхозники не прошла ни санитарного контроля, ни ветеринарного контроля. Это торговля с земли, и не понятно, продукция какого качества.

Про те саме говорять і санітарні лікарі. Наголошують, купуючи продукти, які швидко псуються, з рук, особливо влітку, можна наразити на небезпеку всю родину.

Ірина Зубкова головний санітарний лікар Харкова

-В связи с нарушением температурного режима, реализации и хранения таких продуктов, в них могут накапливаться в больших количествах патогенные микроорганизмы и токсины, которые могут привести к различным пищевым отравлениям и возникновению различных кишечных инфекций.

Найбільш вразливі – організми дітей-дошкільнят. Адже саме в цьому віці батьки намагаються якнайбільше нагодувати малечу смачненьким – домашнім молоком, творогом та м"ясом. До того ж дорослі часто забувають про елементарні правила харчової гігієни – погано миють продукти чи дають їжу дитині в брудні руки. Щоб уникнути інфекцій, спеціалісти радять купувати все виключно на ринках. Там товар щоденно перевіряють на вміст нітратів та інших шкідливих речовин.

Юрій Коломієць лікар ветеренарної медицини лабораторії ветсанекспертизи

-Продукция каждый день проверяется на все виды исследований, которые мы можем проводить – это и кислотность, и фальсификацию. Как известно, очень часто фальсифицируют продукты, поэтому проверяется абсолютно все. Точно так же и остальные все продукты. В любом случае все идут с документами.

Санітарні лікарі закликають городян звертати увагу ще й на консерви та кондитерські вироби. Якщо термін придатность майже вичерпаний, або продукти зберігаються не в холодильнику, заради власної безпеки їх купувати не слід.

Юлія Чорна