"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Великий пост начался. Как за 40 дней очистить не только дух, но и тело

Великій піст. Чотиридесятниця. Для християн всього світу цього тижня розпочався час утримання та, як кажуть священики, духовного піднесення. Протягом сорока днів віруючі відмовляються від тілесних насолод, та, зокрема, від їжі тваринного походження.
 
Отець Сергій протоієрей Свято-Іоанно-Усікновенського храму
 
С понедельника уже строгий пост, первая неделя, как правило, мы все соблюдаем строгость поста, а потом уже немножко попускаем себя, позволяем себе постное масло, и кроме среды-пятницы, постится человек уже с постным маслом но без скоромной пищи. До конца поста. 
 
Відмова від тваринної їжі, кажуть священики, допомагає людині абстрагуватись від земної суєти, сконцентруватись на власному внутрішньому світі, оздоровити власний дух. Лікарі, між тим, додають, за час посту можна покращити не тільки духовний, а й фізичний стан. Якщо, звісно, поститись із розумом та без зайвого фанатизму. 
 
Валентина Нагорна лікар-гастроентеролог
 
Великий пост – это своего рода даже, можно назвать, диета. Это очищение от шлаков, от всего ненужного.
 
Для здорової людини, розповідає Валентина Нагорна, піст не несе ніякої небезпеки. Та це виключно за умови, що людина здорова. Адже при наявності деяких хронічних захворювань відмовлятись від тваринної їжі не можна ні в якому разі.
 
Валентина Нагорна лікар-гастроентеролог
 
Что касается категорий, которым пост противопоказан, это дети до семи лет, подростки, особенно девочки, которым очень нужно питание полноценное. Это пожилые люди. И, естественно, люди у которых есть хронические заболевания. К ним относится язвенная болезнь, сахарный диабет, заболевания щитовидной железы.
 
Хворим людям дозволяє не постувати навіть церква. Як, до речі, і дітям, підліткам, вагітним жінкам, людям, які тяжко працюють фізично. Священики наголошують, найголовніший піст – перш за все духовний. і найважливіше під час нього – це утримання не від їжі, а від злих думок та вчинків.
 
Отець Сергій протоієрей Свято-Іоанно-Усікновенського храму
 
Постараться отказаться от осуждений, обвинений, от всего, что человек делает плохого по отношению к другому человеку. В этот пост отказаться от обилия того потока информации, которая нас окружает, которая нас пронизывает с ног до головы, то есть мы в этом потоке тонем. Попытаться выключить все – телевизор, интернет, по возможности взять в руки хорошую книгу, если это будет духовная литература, это будет вообще замечтаельно, классика – тоже хорошо. 
 
Духовні отці наголошують, ціль постування – не знущання над самим собою. Тож якщо людина не відчуває в собі сил відмовитись на сорок днів від м'яса, силувати себе не слід. Хоча, запевняють, і без нього харчуватись можна досить непогано.
 
Постне меню передбачає повне виключення м'яса, риби та будь-яких продуктів тваринного походження. Та хто сказав, що їжа без інгрідієнтів тваринного походження не може бути смачною? Досвідчені кулінари запевняють: є безліч страв, з якими постування буде тільки в задоволення. Ось. наприклад, "рататуй", традиційна страва італійської кухні, готується без будь-яких "тваринних" інгредієнтів.
 
Навіть банальніш каші, зпевняють кулінари, можна приготувати ще й як смачно. І з овочів можна змайструвати неабияку страву.
 
Євгенія Яковенко кулінар
 
Булгур со спаржей. Это такая крупа, которая варится, обжаривается спаржевая фасоль, перемешивается вместе с булгуром, добавляется зеленый соус туда. Зеленый соус – это мы берем в равных количествах укроп и петрушку, перебиваем их на блендере, добавляем туда растительное масло, чеснок и немножко соли.  Спаржевая фасоль с грибами. Спаржевая фасоль обжаривается на сковороде, туда добавляются грибы, посыпаем солью, перцем и добавляем немного кунжута. 
 
Крупи, овочі, зелень, запевняють лікарі, це чудове джерело вітамінів та корисних мікроелементів. І якщо урізноманітнити таке меню сухофруктами, горіхами та не забувати пити багато води, то сорок днів утримання покращать не тільки духовний, а й фізичний стан.