Студент харківського універсітету став віце-чемпіоном Всесвітньої Універсіади, яку замість росії приймає Китай (ФОТО)

04.08.2023 10:09   -
Студент харківського універсітету віце-чемпіон Всесвітньої Універсіади
Фото: Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України

На Всесвітній літній Універсіаді, яка триває в китайському місті Ченду, срібним призером у турнірі з фехтування на шпагах став студент Харківського Національного педагогічного університету Ян Сич. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Відзначимо, що нинішня Всесвітня літня Універсіада мала відбуватися у російському місті Єкатеринбург, який виборов право стати господарем цих масштабних студентських світових змагань ще у 2019 році. Проте через російське повномасштабне вторгнення на територію України та розпочату рф криваву війну, Виконавчий комітет Міжнародної федерації університетського спорту (FISU) у квітні минулого року ухвалив рішення про перенесення Універсіади-2023 з Єкатеринбургу. Пізніше новим господарем головних студентських змагань планети було обрано саме китайський Ченду.

Крім цього, FISU з початку війни в Україні заборонив атлетам з росії та білорусі брати участь у будь-яких змаганнях під своєю егідою. Таким чином, жоден спортсмен-студент з країн-агресорок не виступає й на нинішній Всесвітній Універсіаді, за що вони можуть лише «подякувати» кривавим диктаторам своїх терористичних країн.

Загалом за нагороди літньої Універсіаді-2023, яка є вже 31-ю за ліком, змагаються майже 7 тисяч студентів з 115 країн світу. Переможці та призери будуть визначені в 18 видах спорту.

Українська збірна представлена на цьогорічній Універсіаді 61 спортсменом, серед них є і харківські студенти. І саме студент ХНПУ імені Г. С. Сковороди – Ян Сич піднявся вчора на другу сходинку п’єдесталу в особистому турнірі з фехтування на шпагах.

Студент харківського універсітету віце-чемпіон Всесвітньої Універсіади

На шляху до фіналу Ян Сич виграв десять поєдинків! П’ять перемог він здобув на попередньому, груповому етапі, а далі виграв ще п’ять боїв у турі прямого вибування: в 1/32 – у Камоліддіна Ахтамова з Узбекистану (15:9), в 1/16 – в італійця Джуліо Гаетані (15:14), в 1/8 – у Діего Фернандо Марка Ербетта зі Швейцарії (15:12), в 1/4 – в італійця Сімоне Менкареллі (15:12), а в півфіналі – здолав француза Луїджі Мідльтона (15:11).

У головному протистоянні Сич зустрічався з ще одним французьким шпажистом, чемпіоном світу серед юніорів Кендріком Жан-Жозефом. По ходу фіналу вихованець відомого далеко за межами України харківського клубу «Уніфехт» (будівля цього провідного спортивного клубу була практично повністю знищена російськими агресорами під час ракетного обстрілу Харкова у березні минулого року – прім. ред) відставав на 4 уколи, але перехопив ініціативу і вийшов вперед 12:11. Та все ж наприкінці поєдинку француз в запеклій боротьбі зумів схилити шальки терезів на свою користь – 15:13. Ян Сич у підсумку став срібним призером.

Студент харківського універсітету віце-чемпіон Всесвітньої Універсіади

Ще два харківські студенти, які виступали у турнірі шпажистів – Андрій Опанасенко (Харківська державна академія фізичної культури) та Євгеній Горбачук (ХНПУ імені Г. Сковороди) подолали кваліфікацію, але поступилися в першому раунді плей-оф.

До речі, для 27-річного Яна Сича це вже друга срібна нагорода Всесвітніх Універсіад у кар’єрі. В 2015 році на літній Універсіаді в Південній Кореї він став срібним призером у командних змаганнях в складі збірної України.

Нинішнє «срібло» Яна Сича поки єдина нагорода харківських студентів на Всесвітній Універсіаді-2023. Загалом українці після шести змагальних днів вже вибороли на нинішній літній Універсіаді в Ченду 3 золоті, 3 срібні та 3 бронзові нагороди. Переможцями стали львівські студенти. Гімнастка Христина Погранична оформила «золотий» дубль – у вправах з обручем та зі стрічкою, ще одну нагороду вищого ґатунку здобув стрибун у висоту Владислав Лавський.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Всесвітня літня Універсіада у Піднебесній, яка розпочалася 28 липня, триватиме до 8 серпня. Українці виступлять на головному студентському спортивному форумі в десяти видах спорту – дзюдо, легка атлетика, ушу, волейбол, фехтування, бадмінтон, художня і спортивна гімнастика, тхеквондо (ВТФ) і стрільба з лука.

Також нагадаємо, що з початку повномасштабної війни з рф українські спортсмени вибороли на міжнародних змаганнях найвищого рівня понад 5 тисяч медалей.

ОСТАННІ НОВИНИ